Günlük yaşantımız ve işlerimiz dahil artık hayatımızın her alanında yazılım uygulamalarını kullanıyor ve sağladıkları hizmetlerden güvenle faydalanıyoruz. Bu ürünlerin tümü küçük veya büyük geliştirme ekipleri tarafından dikkatle planlanıp üretilir. En basit uygulamayı oluşturmak bile teknik bilgi, yaratıcılık, organizasyon becerileri ve mükemmel ekip çalışmasını gerektirir.
Bu nedenle yazılım ekibiniz için doğru adayları işe almak, herhangi bir yazılım geliştirme projesinin başarısı için kritik öneme sahiptir. Güvenebileceğiniz, sağlam bir kadro oluşturmanız gerekir.
Başarılı bir yazılımcı ekibi oluşturmak için ekip kültürü ile ekip performansı arasında denge kurmanız gerekir. Tam olarak ne aradığınızı bilmeniz ve yetkin becerilere sahip, doğru sayıda uzmanı işe almak için mücadele etmeniz gerekecek. Unutmamalısınız ki, tıpkı sizin gibi diğer şirketler de başarılı yazılımcıları ekiplerine katmak için mücadele edeceklerdir.
Bu yazıda, yetenekli yazılım ekiplerinin nasıl işe alınacağından, en iyi yeteneklerin nereden temin edileceğine ve hangi soruların sorulacağına kadar, bir geliştirme ekibi oluştururken atmanız gereken adımlardan bahsedeceğiz.
Yazılım geliştirme ekibinin boyutu ve yapısı, kuruluşunuza ve üzerinde çalışacakları projelere göre değişiklik gösterebilir. Farklı yazılım projelerinin mesleki beceri ve yeterlilikler açısından farklı gereksinimleri vardır. İşe alımdan önce, yazılım geliştirme projesi gereksinimlerinizi anlamanız ve işe alımları buna göre planlamanız önemlidir. Bir yazılım geliştirme ekibindeki temel roller şöyle olabilir:
Yazılımcılar geliştirme ekibinin çekirdeğidir ve performansları ürününün performansını ve kalitesini doğrudan etkiler. Yazılım geliştiricileri, geliştirme ekibinizdeki işlevlerine göre üç ana gruba ayrılabilir:
Bir proje yöneticisi yazılım geliştirme sürecinin teknik tarafını yönetir. Proje yöneticileri, bir yazılım projesinin zamanında ve başlangıç vizyonuna uygun olarak tamamlanmasını sağlamakla sorumludur. Proje yöneticisini herkesi doğru yöne yönlendiren kişi olarak düşünebilirsiniz. Görevlerinden bazıları şunlardır:
İş analistleri, projenin kapsamını tanımlamaları, özelliklerinin ana hatlarını çizmeleri ve sürekli olarak onu iyileştirmenin yollarını aramaları sebebiyle yazılımcı ekibinde kritik bir rol oynar. Gereksinimlerin toplanmasını ve durum tespiti çalışmalarını yürütürler. İş gereksinimlerini daha somut teknik spesifikasyonlara dönüştürmek onların görevidir. Yazılım özelliklerinin, iş gereksinimlerini karşılayacak şekilde geliştirilmesi için proje yöneticisiyle yakın işbirliği içinde çalışırlar.
QA mühendisinin görevi, yazılımın amaçlandığı gibi çalıştığından emin olmaktır. Ürünü kapsamlı testlerle doğrularlar ve iş analistinin belirlediği kalite kriterlerinin karşıladığından emin olurlar. Kalite güvence mühendisi, ürünün kullanıma hazır olup olmadığı konusunda son sözü söyler.
UX/UI tasarımcılar olumlu bir kullanıcı deneyimi yaratmaktan sorumludurlar. Bazen doğru UX/UI tasarım becerilerine sahip tek bir kişi her iki öğenin de sahipliğini üstlenebilirken bazı durumlarda iki veya daha fazla profesyonelle birlikte çalışır. UX tasarımcıları kullanıcı deneyiminin tamamına bakarken, UI tasarımcıları düğmeler, menü çubukları ve diğer arayüz öğeleri gibi tüm kullanıcı arayüzü öğelerine odaklanır. Sorunsuz ve kusursuz bir kullanıcı deneyimi yaratmak için UX/UI tasarımcıları:
Doğru yeteneklere sahip, nitelikli bir ekibi işe aldığınızdan emin olmak için geliştirme ekibinin temel becerilerini belirlemeniz gerekir. Bunun için gerekli olan temel beceriler özetle şöyledir:
Teknik beceriler kritik bir önem taşır. Güçlü bir yazılım ekibinin bilgisayar programlama, yazılım mimarisi, veri yapıları ve algoritmalar, yazılım testi, UX/UI gibi farklı konularda yetkin bilgiye sahip olması gerekir.
Teknik becerilerin yanı sıra, ekip üyelerinin aşağıdaki becerileri, başarılı bir geliştirme ekibi oluşturmanıza yardımcı olacaktır.
Son olarak, etkin ve profesyonel bir geliştirme ekibi, yazılım ürününüzün kullanıcı pazarında başarı getirmesini sağlayacaktır. İyi bir yazılım geliştirme ekibi, yalnızca teknik becerileri olan uzmanlardan oluşmaz; hedeflere ulaşma konusunda kararlı, takım oyununu teşvik eden, her sorunu eleştirel bir şekilde değerlendirerek kendi kendini organize edebilen niteliklere de sahiptir. Başarılı bir yazılım ekibi oluşturmak için, teknik becerilere yönelik proje gereksinimlerinizi bilmeniz ve ardından gerekli teknik ve sosyal becerileri doğru yerlerde aramanız gerekir.