C++ Nedir? Kimler C++ Öğrenmeli?

Her ne kadar eski bir programlama dili olarak bilinse de C++ halen dünyada en çok kullanan programlama dillerinden birisidir. Genel amaçlı bir programlama dili olan C++ ile farklı uygulama alanlarında programlar geliştirmeniz mümkündür. Performansı, çok yönlülüğü ve güvenilirliği sayesinde C++ halen popülerliğini koruyan bir dildir.

C++ dilinin temelleri, Bjarne Stroustrup’ın 1979 yılında Bell Laboratuvarlarında C programlama diline nesne yönelimli programlama (OOP – Object-Oriented Programming) özelliklerinin eklenmesi şeklinde başlattığı projeye dayanmaktadır. “C with Classes” olarak adlandırılan bu projenin ismi 1983 yılında C++ olarak değiştirildi. C++ programlama dilinin C dilinden farkı temel birim olarak fonksiyonlar yerine nesneleri kullanmasıdır.

C++ Programlama Dilinin Avantajları Nelerdir?

C++, nesne yönelimli programlama dillerinden Python kadar revaçta olmasa da yazılım mühendisliğinde önemli bir yere sahiptir. Avantajları bakımından C++’ın hala neden tercih edilen bir programlama dili olduğunu kısaca inceleyelim. C++’ın avantajlarını anlamak bir yandan “C++ dilini kimler öğrenmelidir?” sorusunun cevaplarını bulmanıza yardımcı olacaktır.

  • Programlamaya İlk Adım: C++ programlamayı sıfırdan öğrenmenizi sağlar. Yaptığınız her şeyi açıklamanız ve kaynak kodunu değiştirebilmeniz gerektiğinden tüm parçaların nasıl çalıştığına dair daha derin bir anlayış kazanırsınız.
  • Diğer Dilleri Öğrenme: C++ dilini kavramak demek bilgisayarların düşünme şeklini anlamak demektir. Programlama hayatına C++ ile başlayan yazılımcılar diğer programlama dillerine kolayca geçiş yapabilirler.
  • Diğer programlama dillerinin çoğunda sözdizimi(syntax) C++’a dayalıdır. C++ gibi genel amaçlı bir dili iyi bir şekilde kavrarsanız, JavaScript, Pyhton gibi daha ayrıntılı dilleri çok daha kolay bir şekilde öğrenebilirsiniz.
  • Kontrol Avantajı: C++, programcıların bellek ve sistem kaynakları üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmalarına olanak sağlar. Orta seviyeli bir dil olan C++ özellikle yeni başlayan programcılar için programlamanın tüm yapı taşlarını çok daha iyi anlamalarını sağlar.
  • Makine Performansı: C++, hızlı makine performansı gerektiren uygulamalar için hala başvurulan bir dildir. Performans ve verimlilik konularında güçlü bir dil olarak bilinir.AAA video oyunları, IoT, gömülü sistemler ve kaynak ağırlıklı VR ve AI uygulamalarının tümü C veya C++ üzerinde çalışır.
  • Veri Yapıları ve Algoritmalar: C++, zengin bir standart kütüphane içerir ve bu kütüphane içinde birçok veri yapısı (örneğin, vektörler, listeler, ağaçlar) ve algoritma (örneğin, sıralama, arama) bulunmaktadır.
  • Taşınabilirlik: C++, donanım ve işletim sistemleri arasında kolay taşınabilir olması için tasarlanmıştır. Bu nedenle, bir C++ programını farklı platformlarda derleyip çalıştırabilirsiniz
  • Problem Çözme Becerileri Kazandırması: C++ kullanırken kodun çalışması için hemen hemen her özelliği tanımlamanız gerekir. Python gibi dillerin aksine kodunuzun çalışması için tüm kontrol sizdedir ve tüm bu süreç sizin problem çözme, yaratıcılık ve karar verme becerilerinizi geliştirmenize olanak sağlar.

Kimler C++ Öğrenmelidir?

C++, geliştiricilere esnek kodlar oluşturabilme ve çeşitli platformlarda çalışabilme yeteneği sağlar. Birçok endüstri, teknoloji ve bankacılık sektörü C++’ı kullanmaktadır. Bu programlama dilinin aynı zamanda video oyun geliştirme ve veri depolama gibi alanlarda kullanımı yaygındır. C++’ın başlıca kullanım alanları arasında şunlar yer almaktadır:

  • İşletim sistemleri ve web tarayıcıları: İşletim sistemlerinin ve web tarayıcılarının birçoğu C++ ile oluşturulmuştur. Örneğin Microsoft Windows, Mac OS, Linux, Chrome ve Safari C++ ile oluşturulmuştur. Ayrıca C++ hızlı bir programlama dili olduğundan birçok kitaplık ona bağımlıdır.
  • Makine öğrenimi araçları: C++ dilindeki güçlü performans ve sistem programlama yetenekleri, makine öğrenimi uygulamalarının hızlı ve etkili bir şekilde çalıştırılmasında faydalı olabilir.
  • Bankacılık uygulamaları: C++’ın performansı, güvenilirliği ve çok yönlülüğünün birleşimi, onu sağlam ve verimli bankacılık uygulamaları geliştirmek için tercih edilen bir seçenek haline getiriyor.
  • Grafiksel kullanıcı arayüzleri: Grafiksel kullanıcı arayüzü tasarımı (GUI) için C++ önerilen bir dildir.
  • Sanal gerçeklik (VR): VR uygulamaları geliştirmek istiyenler için C++ öğrenmek çok doğru bir seçim olabilir.
  • Blockchain teknolojisi: Tanınmış kripto para birimi Bitcoin, C++ dilinde geliştirilmiştir. Ayrıca akıllı sözleşmeler oluşturmak için de kullanılabilir.
  • Oyun geliştirme: C++ ile oyunlar ve oyun konsolları geliştirebilirsiniz. Örneğin, World of Warcraft oyunu ve Xbox konsolu C++ ile geliştirilen platformlardır.

Kullanım alanları ve avantajları ele alındığında genel programlama bilgisi kazanmak ve farklı projelerde çalışmak isteyen yazılımcılar ve yazılımcı adayları C++ öğrenmeyi düşünebilirler. Genellikle yeni başlayan kodlayıcılar için iyi bir başlangıç noktası olarak kabul edilir.