Yazılımcılarla Nasıl İş Mülakatı Yapılır?

Yazılım geliştirme oldukça teknik bir iştir. Bu nedenle, yazılımcıların benzersiz beceri setlerini değerlendirmek, yoğun bir çaba gerektirir.

İşe alım ekibinin kimlerden oluşacağından, deneyimli bir geliştiricinin teknik bilgilerini ne kadar hızlı bir şekilde gerçek dünya ortamında uygulayabileceğine kadar birçok faktörü içerir.

Yazılımcılarla iş mülakatı süreçleri için aşağıdaki yazıyı sizin için derledik.

İşe Alım Ekibi

Öncelikle işe alım sürecinde kimlerin yer alacağını belirlemek gerekir. İşe alım süreci şirketinizin faydalarını göz önünde bulundurarak yapılandırılmalıdır. Bu yönde, adayın şirket kültürüne nasıl uyum sağladığını görmek için ekip görüşmeleri planlanabilir. Aday ile görüşmelerin olumlu ilerlemesi halinde bu görüşmelere yazılım geliştirme ekibinden önemli ekip üyeleri dahil edilebilir.

Yazılımcı adayların mülakat süreçlerine teknik bir uzmanın katılması çok önemlidir. Bir işe alım uzmanı veya işe alım yöneticisi ile birlikte adayın potansiyel yöneticisi de mülakatlara dahil olmalıdır. Teknik yönetici adayın en son teknolojik gelişmelere ilişkin bilgisini ve teknik becerilerini değerlendirebilir.

Mülakatın Aşamaları

Yazılımcılarla iş mülakatı yapmak demek özgeçmişler arasında doğru adayı bulmaktır. Yazılımcıları işe alma süreci kolay değildir ve bunu aşmanın en iyi yolu tüm adayları uzun ve sabır gerektiren bir süreçten geçirmektir.

Eleme Mülakatı

Potansiyel adaylarınızın özgeçmişlerini temel becerilerine bakarak hızlıca taradıktan sonra pozisyona uygun adayların listesini çıkardığınız aşamadır. Aday havuzunu daraltmak ve daha sonraki aşamalara daha az sayıda adayla devam etmek için yapılan bir tür mülakattır.

Bu mülakatlar, özgeçmiş incelemesi, telefon görüşmeleri veya kısa görüşmeler gibi yöntemlerle gerçekleştirilebilir. Başvuran adayların özellikle işin gerekliliklerine ve şirket kültürüne uygunluğunu değerlendirmek için kullanılabilir. Burada amacınız, ilgili soruları sorarak aday ve onun karakteri hakkında daha fazla bilgi edinmektir.

Eleme mülakatı sonucunda, belirlenen kriterlere en uygun adaylar diğer mülakat aşamalarına davet edilirken, kriterlere uymayan adaylar sürecin bu noktasında elenirler.

Bu aşamanın sonunda aşağıdaki bilgileri edinmiş olmanız önemlidir:

  • Adayın geçmiş iş deneyimleri
  • Adayın yazılım geliştirme projelerinden oluşan portföyü
  • Adayın duygusal zekası, açık fikirliliği, etkili iletişim kurma yeteneği vb. açısından sosyal becerilerinin anlaşılması.

Teknik Mülakat

Teknik mülakatlar, adayın uzmanlık alanındaki bilgi düzeyini değerlendirir. İster yazılım mühendislerini ister BT personelini işe alıyor olun, her türden teknik profesyonel teknik görüşmelere aşinadır. Bu tür mülakatlarda, adayın teknik becerileri, problem çözme yetenekleri ve genel yazılım geliştirme bilgisi değerlendirilir. Teknik mülakatlar genellikle bir veya daha fazla teknik uzman veya yazılımcı tarafından yapılır.

Teknik mülakatlar genellikle şu unsurları içerebilir:

  • Algoritma ve Veri Yapıları Soruları: Adaylara genellikle algoritmaları ve veri yapılarını kullanarak belirli problemleri çözmeleri istenir. Bu tür sorular, adayın algoritmik düşünme yeteneğini ve problem çözme becerisini değerlendirir.
  • Programlama Egzersizleri: Adaylara belirli bir programlama dili veya platformda küçük bir proje veya kod parçası geliştirmeleri istenebilir. Bu, adayın kodlama becerilerini ve yazılım geliştirme sürecini anlama yeteneğini değerlendirir.
  • Sistem Tasarımı Soruları: Adaylara büyük ölçekli sistemlerin nasıl tasarlanacağına dair senaryolar verilebilir. Bu tür sorular, adayın geniş ölçekli sistemleri nasıl düşünebildiğini ve tasarlayabildiğini değerlendirir.
  • Teknik Bilgi Testleri: Adayların belirli bir teknik alan hakkındaki bilgileri test edilebilir. Örneğin, bir web geliştirme pozisyonu için HTML, CSS ve JavaScript gibi web teknolojileriyle ilgili sorular sorulabilir.

Teknik mülakatlar sonrasında adayın referansları kontrol edilebilir. Adayın daha önceki iş deneyimleri ve performansı hakkında daha fazla bilgi edinmeniz için bu önemli bir uygulamadır.

İşe Alım Mülakatı

Sonunda hem siz hem de adayınız zorlu bir yolun sonuna geldiniz. Son mülakat genellikle yüzyüze yapılır ancak yazılım mühendislerini uzaktan işe alıyorsanız, telefon görüşmesi veya online görüşme şeklinde de ilerleyebilirsiniz.

Teknik mülakat sonrasında adayların performansı ve uygunluğu değerlendirilir ve adaylar arasından en uygun olanlar belirlenmeye çalışılır. Son mülakatta adayın teknik becerilerinin ötesinde işyeri uyumu, iletişim becerileri ve diğer kişisel özellikleri değerlendirilir.

En uygun adaylar belirlendikten sonra, işveren adaylara iş teklifinde bulunabilir. Bu aşamada, iş koşulları, maaş, avantajlar ve diğer detaylar müzakere edilebilir.

Her şirketin işe alım süreci farklılık gösterebilir. Örneğin, bazı şirketler bazı roller için teknik mülakat sonrasında daha derinlemesine bir teknik değerlendirme yapmak isteyebilirler ve adayın daha karmaşık teknik sorunlarla karşılaşabileceği ikinci bir teknik mülakat düzenlenebilir.

Yapılandırılmış, gerçekçi, iş odaklı görüşmeler onlarca yıllık araştırmalara göre altın standarttır. Akıllıca işe alım belki de bir şirketin rakiplerine göre sahip olabileceği en güçlü avantajdır ve bunu yapmanın en iyi yolu ölçebildiğinize odaklanmaktır. Elbette bazen yanlış aday kaçabilir. Bu tamamen önlenebilir bir şey değil.

Mülakatlarda Yazılımcılara Sorulabilecek Sorular Nelerdir?

İyi mülakat soruları adayın ne bildiğiyle değil, neler yapabileceğiyle ilgilidir. Mülakatlarda adaylara doğru soruları sorarak adayların özellikle davranışsal becerileri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Örnek olabilecek, yazılımcılara yöneltebileceğiniz bazı sorular şu şekilde olabilir:

  1. En sevdiğiniz proje neydi ve bu süreci nasıl değerlendirdiniz?
  2. Bir iş arkadaşınızın karmaşık bir yazılım sorunuyla uğraştığı bir zamanı anlatın.
  3. Sorunu çözmek için herhangi bir adım attınız mı?
  4. Eğer öyleyse, ne yaptınız?
  5. Diğer ekip üyeleri kadar çaba göstermeyen bir kişiyle çalıştınız mı? Bunun üstesinden nasıl geldiniz?
  6. Proje gereksinimlerine çok dikkat ederek bir yazılım ürünü geliştirdiğiniz ancak son kullanıcının, nihai ürünün birçok özelliğinden memnun olmadığı bir durumu anlatın. Bu durumun üstesinden nasıl geldiniz?
  7. Kodlama iş akışınızı nasıl düzenli tutarsınız?
  8. Şimdiye kadar yazdığınız en zorlu kodu düşünerek bu projeden bahsedin. Sizin için neden bu kadar zordu ve bu deneyimden neler öğrendiniz?
  9. Bir kodlama projesinde işbirliği yapmanın en iyi yolu nedir?
  10. İşteki sıkı teslim tarihleriyle nasıl başa çıktığınızı anlatabilir misiniz?
  11. Bir geliştirici olarak görevlerinizi nasıl önceliklendirirsiniz?