Yeni Başlayanlar için En İyi 10 Yazılım Kitabı

Kodlamaya yeni başlayanlar için bilgisayar biliminin temellerini anlamanıza ve uzmanlaşmanıza katkı sağlayacak kitap önerilerinde bulunmak istedik. Aldığınız eğitimler ve bootcamp’lerle edindiğiniz bilgileri bu alanda yazılmış kitapları okuyarak pekiştirmeniz kavrayışınızın kuvvetlenmesine ve derinleşmenize büyük katkı sağlayacak. Kariyer yolculuğunuzda size yol gösterecek en iyi on yazılım kitabını sizin için aşağıda listeledik. Özellikle yeni başlayanlar için mükemmel birer kılavuz niteliğindeki bu kitaplar yazılımda profesyonelliğe ilerlerken de sık sık başvurabileceğiniz niteliklere sahip kitaplar.

Keyifli okumalar : )

1. Introduction to Algorithms

Yazarlar: Thomas H. Cormen, Charles E. Leiserson, Ronald L. Rivest, and Clifford Stein

Bu kitap programlamaya yeni başlayanlar için sağlam bir temel sunarken geniş bir algoritma müfredatı ve bunların analizini kapsar. Bir programcı için algoritmalarda ustalık kazanmanızı sağlayacak iyi bir başlangıç kitabıdır. Açık anlatımı ve sözde/kaba kodla (pseudo-code) birlikte geniş kapsamlı algoritmalar içeren bir kitaptır. Algoritmalara Giriş adıyla Türkçe çevirisine ulaşmanız mümkün.

2. Structure and Interpretation of Computer Programs

Yazarlar: Harold Abelson, Gerald Jay Sussman, Julie Sussman

Üniversitelerde bilgisayar bilimleri eğitimi ve programlama öğrenimi için kullanılan klasikleşmiş bir ders kitabıdır. Fonksiyonel programlama ve matematiksel mantıkla programlamayı ilişkilendiren bir anlayışla kaleme alınmıştır ve bu anlamda daha derin bir bakış açısı kazanmanızı sağlayacak bir kitaptır. Yeni başlayan veya kendini geliştirmek isteyen programcılar için programlamanın felsefesini irdelerken matematiksel düşünme, problem çözme ve kodlama stili gibi temel beceriler ve yeni bir bakış açısı kazandıracak.

3. Code Complete: A Practical Handbook of Software Construction

Yazar: Steve McConnell

Programcıların başucu kitaplarından birisi olan bu kitapta sadece kod yazmayla ilgili bilgilere ulaşmazsınız. Karmaşıklığın en aza indirgenmesinden alt yapıyı oluşturma tekniklerinde uzmanlaşmaya kadar kaliteli yazılım geliştirmenin temelini oluşturan bilgileri edinmeniz mümkün. Kitapta karmaşık kavramların anlaşılır halde anlatılması yeni başlayanlardan profesyonellere kadar geniş bir kitleye hitap ediyor.

4. Her Yönüyle C# 7.0: %100 Nesne Yönelimli Programlama Dili C# İçin Temel Kılavuz

Yazar: Sefer Algan

19. baskısına ulaşan Her Yönüyle C# kitabı detaylı ve kapsamlı bir anlatıma sahip. Yazarın konuya hâkimiyeti sayesinde herkese hitap edebilen nitelikte bir kitap. Kitabın en önemli özelliği, sadece C# için değil, genel programlama teknikleri ve yazılım geliştirme stratejileri için de güvenilir bir kılavuz olması. Her Yönüyle C#, bellek yönetimi, exception handling, veritabanı yönetimi gibi ileri düzey programlama konularını da irdeliyor. Hem yazılıma yeni başlayanlar hem de profesyonel yazılımcılar için başucu niteliğindeki bu kitap ile programlamanın temellerini ve C#’ı tüm boyutlarıyla inceleme imkânı bulabilirsiniz.

5. Python Programming: An Introduction to Computer Science

Yazar: John M. Zelle

Bilgisayar bilimi, problem çözme, tasarım ve programlamanın temelleri hakkında genel bir bakış sunan bu kitap kodlama dünyasında yönünüzü bulmanıza kılavuzluk edecektir. Kitap Python’ı öğretmekle birlikte aslında tüm bilgisayar dünyası ve programlama hakkında bilgi veren bir özelliğe sahip.

6. Head First Java: A Brain-Friendly Guide

Yazar: Kathy Sierra, Bert Bates, Trisha Gee

Head-First Java, Java programlama için en iyi kitaplardan biri olarak kabul edilir. Anlatım temel programlama temellerinden başlar ve Java’yı sıfırdan öğrenmek isteyenler için dilin mantığını ve ana kavramları zorlanmadan öğrenebileceğiniz bir akış şeklinde ilerler.

7. HTML and CSS: Design and Build Websites

Yazar: Jon Duckett

Renkli infografikler ve resimlerin kullanıldığı kitap HTML/CSS’nin tüm temellerini kapsıyor. Basit bir düzen içerisinde ilerleyen kitabı baştan sona kolaylıkla takip edebilirsiniz. Sıfırdan bir web sitesi oluşturmanın yanı sıra hem Mac hem de PC’de programlama dilleri ile nasıl çalışılacağını ve çeşitli web sitesi özelliklerinin nasıl tasarlanacağını öğreneceksiniz.

8. Eloquent JavaScript

Yazar: Marijn Haverbeke

Kitap, temel programlar yazmanıza yardımcı olacak veri yapıları, kontrol yapıları ve fonksiyonlarının yanı sıra JavaScript’in temel yapısıyla başlıyor. Bölüm sonlarında becerilerinizi test etmek için alıştırmalar eklenmiştir. Bu kitapta kullanılan tüm kaynak kodları çevrimiçi olarak mevcuttur.

9. Clean Code: A Handbook of Agile Software Craftsmanship

Yazar: Robert C. Martin

Bu kitapta kodlama ile temiz, verimli ve başkalarının anlaması kolay gelişmiş kodlama arasındaki farkları anlamanıza yardımcı olacak ipuçları bulunur. Kodlamanın nasıl yapılacağından çok yazılım geliştirmede gereken tutum, disiplin ve profesyonelliğe odaklanır.
>Genellikle stresli kod dünyasında profesyonel bir yaklaşım geliştirmeniz için yol göstericidir. Kod dünyasına adım atan her yeni programcının okuması gereken klasik bir kitaptır.

10. Refactoring: Improving the Design of Existing Code

Yazar: Martin Fowler

Bir ürünü geliştirirken yazılımcıların görevlerinden birisi de mevcut kodu yeniden yazmaktır. Programcılığın bir kısmı kendi kodlarınızı oluşturmanın yanında diğer programcıların geliştirdiği kodu anlamak ve onu geliştirmektir. Bu kitap ile kodların yeniden düzenlenmesiyle ilgili ilkeleri, yönergeleri ve yeniden düzenlemeyle ilgili ortaya çıkabilecek engelleri nasıl yöneteceğinizi öğreneceksiniz.